Ocena telesne kondicije je besplatna metoda, koja svakom ovčaru može biti od velike pomoći

By farmaTadići
Ocena telesne kondicije kod ovce Minne

Šta je ocena telesne kondicije? Najjednostavnije rečeno, ocena telesne kondicije (engl. body condition scouring) ovce je subjektivna procena razvijenosti njenih mišica, kao i naslaga sala.

Ocena kondicije se izražava brojem na skali od 1 do 5, gde se kondicijom 1 označavaju ekstremno mršava grla, a brojem 5 preterano debela. Na većini farmi uobičajena kondicija grla se uglavnom kreće od 2 do 4.

Zašto je dobro proveravati kondiciju ovaca?

Obično većina ovčara svoje ovce hrani prema ustaljenim rutinama. Da li se pri tome koriste podaci iz raznih tabela, knjiga, ili je to iskustvo, uglavnom ovčar “zna” koliko svako grlo dnevno treba da dobije hrane. Međutim, tek sa ocenom kondicije grla možemo biti sigurni da li smo na pravom putu, ili ne.

Za romanovsku rasu ovaca, koju mi imamo, ocenjivanje kondicije je posebno korisno. Na primer, mi smo nedavno izabrali ovce za parenje sa tim metodom. O tome ćemo pričati malo kasnije.

Ako je kondicija lošija od očekivane, može biti raznih uzroka: problemi sa parazitima u stadu, loši zubi, bolesti u stadu i slično. Ocena kondicije može pomoći i kod selekcije, tako što će nam ukazati na grla, koja i pored dobre hrane ostaju “hronično mršava”.

Dovođenje ovce u odgovarajuću kondiciju za parenje direktno utiče na njenu plodnost i samim tim na broj jagnjadi, koja će doći na svet. U slučaju romanovske rase ovaca, idealna kondicija na parenju je između 3 i 3,5.

Kako se ocenjuje telesna kondicija?

Vrlo često je teško vizuelno odrediti da li stado dobija, ili gubi na težini. Ako su ovce sveže ošišane, možda je moguće i vizuelno dobro proceniti kondiciju, ali kad vuna počinje da raste, ili su ovce gravidne, sve je teže proceniti u kakvoj je grlo kondiciji.

Metoda koja se primenjuje u celom svetu već više od pola veka (mada su sigurno ljudi proveravali ovce na sličan način već od davnina) je ocena telesne kondicije vršenjem pritiska rukom na pršljenove u slabinskom delu kičme. Opipavanjem ovog dela, a posebno trnastih i poprečnih nastavaka, može se steći slika o naslagama kako masnog tkiva, tako i razvijenosti mišića.

Kondicija 1:

Krajevi i trnastih i horizontalnih nastavaka su oštri i nisu prekriveni masnim tkivom. Ostre ivice se se osećaju pod blagim pritiskom. Prstima se lagano mogu opipati krajevi horizontalnih nastavaka sa donje strane i svaki se posebno može osetiti.

Kondicija 2:

Pršljeni su popunjeni mišićima i postoji sloj masnog tkiva. Krajevi trnastih i horizontalnih nastavaka nisu više oštri i ruka lagano kizi sa jednog na drugi. Mada se sa jačim pritiskom i dalje može opipati svaki horizontalni nastavak sa donje strane.

Kondicija 3:

Prelazak preko trnastih nastavaka ide lagano i oni su sasvim zaobljeni. Pojedinačne kosti se mogu osetiti samo pod pritiskom. Horizontalni nastavci su dobro popunjeni mišićima i masnoćom i potreban je pritisak da bi se osetili njihovi završeci, ali se više ne može proći ispod njih.

Kondicija 4:

Trnasti nastavci se veoma teško mogu osetiti i to samo kao tvrda linija između mišića prekrivenih masnim tkivom. Krajevi poprečnih nastavaka se ne mogu osetiti.

Kondicija 5:

Ni trnasti ni poprečni nastavci se ne mogu osetiti, ni pod jačim pritiskom

Kad treba ocenjivati telesnu kondiciju?

Uglavnom se ocena telesne kondicije stada radi dva puta godišnje. Pred parenje i u sredini bremenitosti. Nekoliko nedelja pred parenje je odličan trenutak napraviti presek i videti u kojoj je kondiciji stado.

Na primer, mi smo rešili da manji deo ovaca parimo na jesen, a veći deo kasnije, u januaru. Ovce za prvo parenje smo izabrali na osnovu njihovih kondicija, tako što smo odvojili one čija je kondicija bila između 2,5 i 3. Ovu grupu smo počeli pojačano da hranimo i pripremamo za pripust. Preostalo stado je nastavilo da se oporavlja od prethodnog jagnjenja.

Zdrave i dobro pripremljene ovce imaju veću plodnost od mršavih, ili predebelih ovaca. A ovce, koje se pravilno hrane kad su sjagnjene, po pravilu jagnje zdravu, krupnu i vitalnu jagnjad. O hranjenju u bremenitosti možeš čitati više ovde.

Za kraj

Ocena telesne kondicije je subjektivno merenje. Ali uprkos tome, uz malo vežbanja i sugestija iskusnih kolega, većina ovčara je u stanju da izvrši pravilnu procenu.

Praćenje kondicije ovaca zapravo znači vođenje brige o zdravlju stada, dok u isto vreme smanjujemo troškove i povećavamo produktivnost svakog grla.

IZVORI: