Kako hraniti romanovske ovce u vreme bremenitosti

By farmaTadići
ishrana_u_vreme_bremenitosti

Bremenitost kod ovaca traje oko 5 meseci, kod romanovskih ovaca nešto kraće: 144-146 dana. Za to vreme veoma je bitno da se ovca pravilno hrani da bi i ona, a i buduća jagnjad bili zdravi i u dobroj kondiciji.

Šta onda znaći pravilno hranjenje? Da li je rešenje pustiti ovcu da jede toliko koliko joj je volja? I šta sve ona treba da konzumira da bi dobila sve šta njoj treba i da bi jagnjad bila vitalna i solidna odmah po rođenju?

Ovako pravilnom ishranom dobiješ zdravu i jaku jagnjad

Romanovska ovca je plodna i češto dobija trojke, a čak i veća legla. To je prednost ove rase i zato si verovatno izabrao ovu lepu i plemenitu rasu, ili planiraš da ih gajiš.

Tako je bilo slučaj i kod nas. Nismo pokajali, ali želimo da budemo iskreni. Istina je da velika legla podrazumevaju i sitniju jagnjad. Manja jagnjad su često slabija, a to opet za posledicu ima lošiji prirast, a nekad čak i uginuće. A to je nešto što nijedan ovčar ne želi.

Bez obzira na to, romanovska rasa jeste veoma isplatljiva. Pravilna ishrana može dosta da utiče na to da romanovska jagnjad budu zdrava i jaka.

Početak sjagnjenosti je bitan za broj plodova

U prve dve trećine sjagnjenosti (prvih 3 i po meseca), potrebe za hranom se ne razlikuju u odnosu na osnovno održavanje.

Najčešće u raznim izvorima se navodi podatak da je za ovcu od 50-60 kilograma dovoljno 1,2–1,4 kg kvalitetnog sena, ili 4–5 kg sveže kvalitetne trave, ako ovca ima na raspolaganju pašu.

Izuzetak je priprema za parenje, takozvani flušing, koji utiče na plodnost. Flušing znači pojačana hrana oko dve nedelje pre i tri nedelje posle pripusta.

Nakon flušinga je dozvoljeno da ovca čak izgubi do 5% svoje težine i smanji ocenu kondicije na 3,0. Bitno je da kondicija na početku sjagnjenosti ne pada previše, da bi se plodovi lepo čuvali.

Kondicija ovce se gleda na leđima, odnosno koliko oštro se može osetiti kičma. Merenje kondicije (engl. condition scoring) je praktična stvar, a ovde možeš gledati video i slike o tome.

Sredina bremenitosti je period kada nema potrebe za jaku ishranu. Koristi ovo vreme da štediš resurse za naredne pobede. Iako ovci ne treba koncentrat, nemoj zaboraviti so i minerale.

Kraj bremenitosti je ključan prediod za razvoj ploda i mleka

Poslednja trećina graviditeta je najzahtevnija po pitanju ishrane. Potrebe ovce po pitanju energije, proteina, kalcijuma, selena i vitamina E su znatno veće.

U ovom periodu:

– plod dobija 75 % ukupne težine,

– vime se razvija,

– proizvodi se kolostrum.

Idealno bi bilo znati koliko plodova buduća majka nosi i prema tome podeliti ovce u grupe i odvojeno hraniti. Ako nemaš pristup ultra zvuku, kao što nemamo ni mi, možeš hraniti ovce u odnosu na očekujući prosek jagnjenja.

Kod romanovske rase su to recimo dva jagnjeta kod prvojagnjenki i od 2,5–3 jagnjeta kod starijih ovaca.

Na kraju sjagnjenosti ovci treba više proteina

Kad jagnjad rastu, kod ovaca ima sve manje mesta u stomaku za kabastu hranu.

Iako bi ona imala kvalitetnog sena ili lucerke da jede koliko želi, ona ne bi mogla da konzumira dovoljno proteina za sopstvene potrebe i potrebu jagnjadi. Zato joj treba dodati koncentrat.

Dodavanje koncentata u obrok na kraju bremenitosti se preporučuje zadnjih 6–7 nedelja pre jagnjenja. Za ovcu težine 50–60 kg koja nosi 2–3 jagnjeta, količina koncentrata se kreće od 200 grama, pa do 700 grama na samom kraju bremenosti.

Dok je mesec i po pre jagnjenja dovoljan koncentrat od 14% proteina, pred samo jagnjenje potrebno davati koncentrat od 17–18% proteina.

Međutim, važno pratiti kondiciju ovaca i ne samo gledati tabele.

Kod manje plodnih ovaca ocena kondicije pred jagnjenje ne utiče previše na procenat preživljavanja jagnjadi. Ali kod ovaca koje nose više jagnjadi kondicija direktno utiče na to.

Tako da bi za romanovsku ovcu idealna kondicija na jagnjenju bila 3,5–4, dok je za manje plodne rase dovoljno 3.

Ne zaboravi soli, vitamine, minerale i čiste vode

Sve vreme sjagnjenosti ovca treba imati dovoljne količine soli i vitamina-minerala, kao i čiste pijaće vode. Kvalitetnim lizajućim pogačama obezbeđuje se da ovca sama unosi so, minerale i vitamine shodno potrebama.

Tempiranje i održavanje kondicije ovce tokom bremenitosti povećava procenat preživljavanja jagnjadi, kao njihovu vitalnost i prirast. Ovca lakše i uspešnije prihvata jagnjad, oporavlja se od jagnjenja i ima više mleka za potomstvo.

Veličina jagnjadi na rođenju zavisi od ishrane ovaca za vreme sjangnjenosti, ali naravno i od genetike. Takođe prvojagnjenke daju obično dosta sitniju jagnjad nego zrelije ovce.

Vodi računa da za sve ovce ima mesta na hranilicama!

Pravilna ishrana majki utiče na preživljavanja jagnjadi

Pravilna ishrana budućih majki je od najvećeg značaja za preživljavanje, zdravlje, vitalnost i prirast jagnjadi. Ovce koje nose veći broj plodova imaju veći rizik od nastanka graviditetne toksemije, kao i mlečne groznice. Zato kod rasa kao što je romanovska posebnu pažnju treba posvetiti nezi baš u ovom periodu.


IZVORI:

The Veterinary Book for Sheep Farmers – David C. Henderson (1990)

http://www.sheep101.info/201/feedingewes.html

https://www.teagasc.ie/publications/2017/ewe-nutrition-in-late-pregnancy.php

http://www.perfectsheep.co.nz/nutrition

https://www.agric.wa.gov.au/management-reproduction/condition-scoring-sheep